B&B De Gouverneur is gevestigd in 2 rijksmonumentale panden gelegen aan de Vaart Zuid Zijde, nummers 25 en 29.

 

Nr 25 

In 1800 werd dit woonhuis met inpandig koetshuis bewoond door  Petrus Hofstede, de eerste gouverneur van Drenthe.

In zijn functie als gouverneur werd hij getypeerd als een autoritair bestuurder, die echter wel Assen tot culturele bloei wist te brengen.

Bekend waren de door hem gegeven luisterrijke feesten en diners. Hofstede trouwde op 5 maart 1782 met Susanna Christina Kymmell. Zij hadden 10 kinderen.

Hofstede en zijn vrouw zijn begraven op de Noorderbegraafplaats in Assen, op 750 meter afstand van zijn huis !

 

De Gouverneur Hofstede heeft ervoor gezorgd dat Lodewijk Napoleon, de koning van Nederland en de broer van de grote napoleon, Assen bezoekt en Assen op 13 maart 1809 stadsrechten verleent, hoewel Assen daarvoor eigenlijk te weinig inwoners telde .

Verder schonk hij de gemeenste het Asserbos, ook wel het sterrebos genoemd.

 

Het huidige aanzien van het huis op nr 25 is het resultaat van een omstreeks 1875 uitgevoerde verbouwing in een eclectische stijl.

Het huis is sterk verwant aan de panden 25a, 27 en 29 alsmede de nummers 42 2n 46 aan de overkant, Vaart Noordzijde .

 

 NR 29 

Dit brede woonhuis bestaat eigenlijk uit 2 panden die omstreeks 1875 zijn samengevoegd en toen de huidige, gemeenschappelijke facade hebben gekregen.

In 1930 is bij een inwendige verbouwing de ruimte indeling gewijzigd en is het pand opgesplitst in 2 woningen. De in eclectische trant gebouwde voorgevel behoort tot het type dat karakteristiek is voor de bebouwing aan de Vaart .

 

De panden behoren tot de vele grotendeels negentiende en vroeg twintigste eeuwse woonhuizen voor de gegoede burger aan de Vaart, die getuigen van de toenemende welstand van vele Assenaren als gevolg van de explosieve groei van Assen in die periode .

 

Het huis op NR 25 is na jaren van verval in 2012 in zijn geheel gerestaureerd en liefdevol omgetoverd tot woonhuis en Boutique Hotel

Het huis op NR 29 kreeg vanaf 2017 een nieuwe bestemming en werd in 6 maanden tijd omgetoverd tot woonhuis en Boutique Hotel .